Wat is het verschil tussen 2D, 3D of 4D armleggers?
- Geplaatst op

Wat is een 3D armlegger? In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen armleggers.
Een bureaustoel heeft in de meeste gevallen armleuningen met armleggers om de armen ondersteuning te bieden tijdens bureau werkzaamheden. Deze armleggers worden meestal weergegeven als 2D, 3D of 4D armlegger, maar wat betekenen deze types en wat zijn de verschillen? In dit artikel gaan we dieper in deze vragen zodat u de juiste bureaustoel met de gewenste armleuning kunt bestellen.
Bureaustoel ergonomisch instellen
Ieder persoon is verschillend en om optimaal te kunnen werken en lichamelijke klachten te voorkomen is het belangrijk om een bureaustoel naar je individuele voorkeuren af te kunnen stellen. Bij de instelmogelijkheden van een ergonomische bureaustoel wordt er vaak aandacht besteed aan het kantelmechanisme van de rugleuning en de aanwezigheid van een lendensteun. Daarnaast wordt er gekeken naar de zitdiepte verstelling van een bureaustoel. Bij een NEN 1335 bureaustoel dient deze immers 6 cm te zijn en bij een NPR 1813 bureaustoel liefst 10 cm. De armleuning daarentegen worden minder kritisch onder de loep genomen in het aankoopproces. Dit is jammer aangezien een goede armlegger klachten aan de schouders, arm of hand kunnen voorkomen.
Verschillende soorten armleggers
Bij de kopen van bureaustoelen heb je de keuze uit maar liefst 6 verschillende soorten armleggers. Maar kijken we naar ergonomische bureaustoelen dan praten we in de meeste gevallen over een 3D of 4D armleggers. De 5D armlegger is in enkele gevallen optioneel verkrijgbaar als extra optie. Het aantal D geeft bij armleggers het aantal dimenties aan, oftewel het aantal functionaliteiten van de armlegger. Dit loopt van een vaste armleuning tot een volledig instelbare en draaibare armlegger.
Vaste armlegger
De vaste armlegger is in zijn geheel niet verstelbaar en zit vast aan de zitting of rugleuning van de stoel. Hoewel er een ondersteuning voor de onderarm aanwezig is kan deze niet ingesteld worden naar de gewenste hoogte.
1D armlegger
Bij de 1D armlegger is de hoogte van de armleuning in te stellen. Hierdoor is het mogelijk om op de juiste en gewenste hoogte ondersteuning te krijgen en met de arm een hoek van 90 graden aan te nemen.
2D Armlegger
De 2D armlegger is zowel in hoogte als breedte in te stellen. Aangezien niet ieder lichaam dezelfde breedte heeft is het belangrijk om de armleuning dichterbij of juist verder van het lichaam te kunnen plaatsen.
2D armlegger: Hoogte en breedte instelbaar
Wanneer u op zoek bent naar een goede bureaustoel die voorzien is van 2D armleggers dan raden wij de Euroseats Canillo bureaustoel of de Ergologics directiestoel Manager aan.
3D armlegger
Bij bureaustoelen met 3D armleggers zijn deze in hoogte, breedte en diepte verstelbaar. Dit betekend dat de opdekjes van de armleuning naar voren en achteren kunnen worden geschoven. Dit heeft als grote voordeel dat de afstand tot het bureau aangepast kan worden. Door de armleggers naar achteren te schuiven is het mogelijk dichter bij het bureau te zitten.
3D armleggers zijn de meest voorkomende armleggers bij ergonomische bureaustoelen. De meeste NPR 1813 en NEN 1335 bureaustoelen zijn met deze armlegger uitgerust, maar in enkele gevallen is een upgrade optioneel mogelijk. Een goede bureaustoel met 3D armleggers is de Vitapro 450.
3D armlegger: Hoogte, breedte en diepte instelbaar
4D armlegger
Nog een stapje ergonomischer zijn de 4D armleggers waarbij de opdekjes van de armleuningen draaibaar zijn. Door de voorkant van het opdekje naar binnen of buiten te draaien hou je optimale ondersteuning van je onderarm tijdens muiswerkzaamheden. Veel van onze ergonomische bureaustoelen hebben een aanvullende optie om de standaard armlegger te vervangen voor een 4D armlegger.
4D armlegger: Hoogte, breedte, diepte instelbaar en draaibaar.
5D armlegger
Bij de 5D armleggers zijn de opdekjes niet alleen naar binnen en buiten te draaien, maar zijn ze volledig 360 graden draaibaar. Onder andere onze Ergologics Ergoline Comfort heeft een 5D armleggers optie beschikbaar. Deze bureaustoel voldoet tevens aan de NEN 1335 Arbo normering.